Tapte bingoinntekter koster orkestrene dyrt
Mange orkestre får gode inntekter fra bingospill. Men når bingohallene er stengt på grunn av koronatiltak, blir inntektene borte. De fleste orkestrene faller utenfor Kulturdepartementets kompensasjonsordning for idretten og frivilligheten.— Om vi skulle miste bingoinntektene vil vel det bety at vi legger ned, antar jeg, sier Anders Eggum, kasserer i Marienlyst og Ullevål Småstrykere.Småstrykerne er at av omtrent 180 orkestre i De Unges Orkesterforbund, med 20 medlemmer fra 1. klasse og oppover. Orkesteret har et budsjett på rundt 258 000 kroner. Omtrent halvparten av inntektene kommer fra bingo.Orkesteret har en avtale med O. Kristoffersen Bingodrift, som driver 36 bingohaller rundt om i landet. Nå er hallene stengt på grunn av smittevernstiltak, og omsetningen står nesten stille.
Går ut over inkluderingen
— Foreldrene betaler i overkant av 9000 kroner i året i kontingent. VI skrudde det litt opp i fjor, fordi instruktørene våre ikke hadde fått noen økning i honoraret siden 2013. Vi prøver ikke å gå med overskudd, vi vil bare betale instruktørene og de utgiftene vi har til lokaler. Styret jobber hundre prosent frivillig.Før koronakrisa slo inn hadde småstrykerne nettopp kjøpt inn nye instrumenter med støtte fra Sparebankforeningen DNB. Dette gjorde de for at det skulle bli enklere å komme innom og prøve seg, og senke terskelen for at de som ikke har så god økonomi kan være med.— Selv om vi bor på Ullevål og Marienlyst er det ikke alle her som har god råd. Vi vil gjerne ha med alle, men det kan vi egentlig bare glemme når det går sånn. Det blir ikke bare et musikalsk tilbud som forsvinner, det går også ut over inkluderingsdugnaden, sier Eggum.
Konsentrerte juniorcellister i Kjelsås Skoles Strykeorkester på øvingsseminar i januar. Akkurat nå får elevene undervisning hjemme via digitale løsninger (foto: privat).
Må jobbe hardt med løsninger
Kjelsås skoles strykeorkester er et annet orkester som får problemer når bingomidlene minker. Orkesteret mottar 70 000 kroner i bingomidler årlig. Midlene brukes i sin helhet til instruktører og dirigenter. — Bingomidlene gjør at vi kan senke prisen på spilleundervisningen med 2000 kr. for hvert barn hvert år. Vi tror dette er en måte å motvirke sosial ulikhet på, og håper å unngå at familiens økonomi hindrer barn i å spille et instrument, forteller orkesterets kasserer Kari Schjølberg-Henriksen.Bingomidlene utgjør omtrent 15 prosent av orkesterets inntekter.— Dessverre har vi også fått signaler om at bydel Nordre Aker ikke vil støtte arrangementene våre i år, så nå må styret jobbe hardt med løsninger for å unngå at undervisningen blir dyrere for barna, sier Henriksen.
Faller utenfor kompensasjonsordninger
Samtidig finnes det ingen enkel måte å kompensere for tapet av inntekter på. Selv om kulturdepartementet har kommet med kompensasjonsmidler for idretten og frivilligheten, føles disse av strenge krav som mange faller utenfor. Av de 6700 medlemslagene til organisasjonene i Norsk musikkråd, der orkestrene er med, faller hele 4 av 5 lag utenfor statens kompensasjonsordning.Kjelsås skoles strykeorkester fyller 70 år i 2020 og er Oslos eldste skole-strykeorkester. Orkesteret hadde planlagt en stor bursdagsfeiring og konsert i juni sammen med Grefsen Skoles Strykeorkester som fyller 60 år, Disen Strings og Engebråten Ungdomsstrykere.— Feiringen må jo utsettes, men i mellomtiden øver vi så godt vi kan med digitale løsninger. Når det er trygt å arrangere jubileumskonsert er vi klare!
Bildegalleri
Trykk på et bilde for åpne i fullskjerm.