Frivilligheten trenger forutsigbarhet

x min lesetid

Planleggingen av årets sommermusikkskoler er i full gang, men planene er usikre. Ikke bare på grunn av pandemien, men også fordi politikerne ennå ikke har gitt ordentlige svar på hvordan det blir med finansiering.Koronastøtten fra regeringen gjelder foreløpig bare arrangementer ut juni, ikke hele sommeren. Organisasjonene kan heller ikke søke om støtte før i juni, selv om de burde ha visst for lenge siden hva de kan regne med å få. Hvis man ikke vet det, går det ikke an å planlegge ordentlig.

Tar stor risiko

Det betyr at organisasjonene må bære hele risikoen for at arrangementer kan bli avlyst, og for at tap som kommer som følge av restriksjoner fra myndighetene ikke blir kompensert. I en slik situasjon har mange valgt ikke å planlegge aktiviteter.Informasjonen som kommer, har vært mangelfull og sen.– Nå er det nok av retorikk og lovnader om at politikerne skal gjøre noe for oss. Fint at de lytter og jobber med saken, men det må faktisk skje noe! Og det må skje nå! sier Terje Winther, daglig leder i UNOF.

Krever skjerping

En samlet frivillighet krever nå større forutsigbarhet og ordninger som monner. Frivillighet Norge, LNU, Norsk Musikkråd, Kulturalliansen – og alle organisasjonene inkludert UNOF - har følgende beskjed til regjeringen:

  • ordningene må komme nå! – ikke i juni
  • ordningen må inkludere sommeraktiviteter
  • ordningen må selvsagt dekke ekstra kostnader frivilligheten får grunnet Korona-situasjonen, men må også dekke inntektstap slik det var i fjor (viktig for korpsene og loppemarkeder)
  • vi trenger Korona-kompensasjonsordninger til frivilligheten også etter at smittesituasjonen er over, fordi vi kommer til å ha et solid etterslep av konsekvenser

Frivillighet Norge har denne uka levert innspill til regjeringen om en stimuleringsordning som faktisk svarer på frivillighetens behov. Både NASOL og UNOF er med i Frivillighet Norge og støtter opp om dette.– Vi er veldig opptatt av at vi skal komme oss ut av krisen med en like bred og mangfoldig frivillighet som vi hadde da pandemien kom. Statsbudsjettet for 2021 vil ikke være det siste budsjettet hvor koronatiltak for frivilligheten er nødvendig, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Dette kan du gjøre

Vi oppfordrer orkestrene til å være med og synliggjøre orkestrene og frivillighetens behov.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.