Orkestrene trenger å øve sammen

x min lesetid

Det er fint at det har kommet lettelser i smittevernsregimet, og at kulturlivet langsomt kan komme i gang igjen. Mange kan likevel fremdeles ikke drive som normalt. Det tærer på motivasjonen til å fortsette. Flere orkesterledere i De Unges Orkesterforbund sier nå at smittevernsreglene er uholdbare.– Myndighetene setter oss i helt umulige situasjoner. Orkesteret blir nesten nedlagt av dette. Vi mister ungdommer som ikke orker mer, og vi mister tillitsvalgte. Det er helt forferdelig, sier Jørgen Larsson, styreleder i Vestnorsk Ungdomssymfoniorkester.Sindre Lyslo, orkesterleder UNOF Rogland, er enig.– Problemet med det nye regelverket er at første del av øvelsen går med til tilpasning, og andre del til å rydde opp, sier Lyslo.

Et villniss av regler

Hvorfor er det så mange forvirrende regler? Hva er grunnen til at de endres hele tiden for kulturlivet, mens andre samfunnsområder får enkle og klare beskjeder? Hvorfor kan folk klumpe seg sammen i alle mulige sammenhenger, bare ikke på en musikkøvelse eller en konsert?- Det gir ikke mening at 20 judoutøvere kan rulle om hverandre på judomatta, eller 100 for den saks skyld om de er ute, mens 30 orkestermusikere ikke kan sitte på hver sin stol og spille sammen. Vi har holdt ut i snart 2 år, men nå sliter vi veldig med å holde oppe motivasjonen både hos medlemmene og oss frivillige som må bruke mye tid og energi på å skaffe nok rom, lærere og å dele opp fornuftige grupper, sier Unn Christel Berg Aune, styreleder for NOR59 Strykeinstitutt.

Forvirrende anbefalninger

Den litt udefinerbare størrelsen «Ved innendørs aktivitet er anbefalt gruppestørrelse omtrent 20 personer eller etter klasse/kohort» er faktisk ikke til hjelp, men til forvirring.Det betyr nemlig at lokale tillitsvalgte nok en gang må ta avgjørelse om det er greit å øve med et orkester på 23 unge musikere eller ikke, og etter lange tider med stadige endringer i regelverk, er mange tillitsvalgte slitne og usikre, og kan lett velge å ikke ha øvelser, selv om det altså er tillatt. Er det slik vi skal få i gang det frivillige musikklivet?– Vi vet at rekrutteringen til barn og unges fritidsaktiviteter har sunket under koronaen, men vi er heldigvis ikke kun 20 i orkesteret eller korpset! Hvordan skal vi kunne holde konsert med inntil 200 i publikum når vi ikke får øve sammen alle sammen? sier Liv Andersen, leder for musikkskolen Barratt Due.

UNOF krever

  • Tydelige og forutsigbare regler, i tråd med hva LNU etterlyser
  • At kulturlivet, både det frivillige og det profesjonelle, tas på alvor og at eventuelle restriksjoner begrunnes saklig og faglig
  • At anbefalingen om begrensning på «omtrent 20 personer» oppheves

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.