Den norske orkesterbevegelsen
Hva er et orkester?
Medlemsorkestrene i UNOF varierer fra tre til 100 utøvere. De fleste er orkestre med strykeinstrumenter som fiolin, bratsj, cello og kontrabass, men vi har også blokkfløyteorkester, vietnamesisk musikkgruppe og klarinettkor som medlemmer.
Svaret på hva et orkester er blir dermed ikke helt enkelt, men tradisjon og historisk utvikling har gjort at orkesterbevegelsen skiller seg fra korps, band, storband og folkemusikkgrupper. Dette er andre ensembleformer som hører til i andre organisasjoner.
Vi kan si at orkesterbevegelsen, i likhet med andre musikere, står i et spenningsforhold mellom tradisjon og fornyelse. Å stadfeste sin identitet er aldri gjort en gang for alle, men er en kontinuerlig prosess. Som orkestermusikere forvalter vi en rik historisk arv, og vi må finne måter å gjøre det på som passer for den tiden og de forholdene vi lever under.
Målet er, og vil alltid være, musikken.
Hvordan starte et orkester?
Dersom det ikke finnes noe orkester der dere er, eller de som finnes ikke passer for dere, kan dere starte et selv. UNOF har lang erfaring med å hjelpe orkestre i oppstartsfasen. Ikke nøl med å ta kontakt dersom det er noe dere lurer på.
Når man skal etablere et orkester er det viktig å samle alle som er interessert til et oppstartsmøte, eller et stiftelsesmøte som det formelt heter. Vårt gode tips er at man da lager en protokoll fra dette møtet, som signeres. Da har man det som trengs for å få registrert orkesteret. Her er en mal for hvordan et slikt dokument kan se ut.
Dette trenger dere for å starte orkester:
- noen som har lyst til å spille
- instrumenter
- dirigent
- noter
- et sted å øve
Hva er UNOF?
De Unges Orkesterforbund (UNOF) er en frivillig organisasjon for barn og unge som spiller i orkester. Organisasjonen ble stiftet i 1974 og het opprinnelig Norsk Skoleorkesterforbund. 33 orkestre var med i den nye organisasjonen, som skiftet navn til De Unges Orkesterforbund i 2006.
Forbundet har på den ene siden jobbet med å bygge ut organisasjonen og yte service overfor medlemsorkestrene, på den andre siden med å representere orkesterbevegelsen utad og arbeide for gode vilkår for musikken.
Musikk- og orkestermiljøet i Norge
Musikklivet i Norge er rikt og frodig, og har mange ulike og sterke sjangre. Orkesteret, slik vi kjenner det i dag, bygger på gamle tradisjoner, og har utviklet seg over lang tid. Påvirkning fra og samhandling med andre sjangre skaper stadig nye ideer og impulser.
Orkestrene er musikkforvaltere, og det er en viktig utfordring å finne balansen mellom nyskaping og bevaring. Det er også viktig for orkestermiljøet og orkesterforbundene hvordan vi skal arbeide for de forskjellige interesseområdene, og dessuten hvilke krav og forventninger som skal dekkes og innfris.
Godt organisert rekruttering til alle nivåer er sterkt ønskelig for å sikre orkesteraktiviteter for barn og ungdom, gode studentorkestre, amatørorkestre for voksne, og kvalitetssterke profesjonelle orkestre som formidler musikk og markedsfører norsk kultur. For å få dette til, må alle innen orkestermiljøet være bevisst den plassen og rollen de har innen det samlede orkestermiljøet, og samtidig ha en forståelse av en helhet der alle er avhengige av hverandre.
Dette bygger på forutsetningen om at det blir arbeidet målrettet etter en utdanningsmodell som sikrer en ubrutt linje fra barn via ungdom til voksne.