Fikk spille Britten med Berit

x min lesetid

Etter lang tid uten øvelser og konserter er regionsorkestrene i gang!Både i Oslo og Rogaland har orkestermiljøer fått støtte til å danne regionsorkestre, men har måttet legge planene på is på grunn av det-dere-vet. Men nå er de i gang igjen! Og som dere vet er det ingenting som kan erstatte fysisk samspill.

Regionsorkestre

I fjor høst delte UNOF ut regionsorkestermidler for å stimulere til prosjekter blant UNOFs ungdomsorkestre. Noen av de som fikk støtte var kjapt ute og gjennomførte prosjektene sine. Etter hvert som landet ble mer og mer nedstengt utover høsten begynte meldingene om utsettelser og avlysninger å tikke inn.Orkestrene i Oslo har knapt nok kunne møttes fysisk før i slutten av mai i år. Mot slutten av mai åpnet Oslo gradvis opp igjen, og ungdomsorkesteret til Nordberg Strykeorkester hadde vært forutseende nok (eller kanskje hadde de litt flaks) til å planlegge og booke Berit Cardas til sitt prosjekt "Britten med Berit" til helga 28.-30. mai. Bare to dager etter at det ble åpnet for innendørs fritidsaktivitet!Etter to utendørsøvelser med gode værforbehold gjennomførte de seminaret på Sentralen i Oslo. Dette er kulturhuset til Sparebankstiftelsen, som også er opphav til regionsorkester-støtten.

Fire satser på Zoom

De 16 ungdommene i orkesteret jobbet hardt og kom seg gjennom de fire satsene i Benjamin Brittens Simple Symphony, et stykke mange av våre ungdomsorkestre kjenner godt.– Brittens Simple Symphony var en skikkelig morsom utfordring for Nordberg Strykeorkesters Ungdomsorkester. Ungdommen selv ønsket å spille hele symfonien ila dette skoleåret, og det var helt utrolig at de fikk det til til tross for så mange Zoom-øvelser. Berit stilte høye krav til ungdommen, både når det gjaldt personlig oppførsel og spilling. Det var veldig imponerende å se hvordan ungdommen fikk en stor boost fra undervisning og inspirasjon fra Berit, skriver dirigent Juliet Jopling i rapporten fra prosjektet.Det ble gjort filmopptak under seminaret, og her kan du høre og se resultatet av "Britten med Berit".

Første samling på syv måneder

Også i Rogaland er regionsorkestere i gang. RUSO - Rogaland Ungdomssymfoniorkester måtte utsette samlingen og turnéen som var planlagt denne våren. Det er syv måneder siden sist orkesteret møttes. Også i Rogaland har det vært mye nedstenging i 2021.Usikkerheten har vært frustrerende for både orkestermusikerne, dirigenten og administrasjonen. Flere planlagte samlinger ble avlyst på kort varsel. En digital orkestersamling har blitt gjennomført, men som vi alle nå vet, så kan det ikke måle seg med å møtes og spille sammen!Med et forestående generasjonsskifte i orkesteret var det viktig å få til en samling – om så bare en kort en – før sommeren. Dermed ble det en kort orkesterhelg den nest siste helgen før sommerferien. Å samles for første gang på syv måneder gjorde godt. Alle mente at samlingen godt kunne ha vart lenger. Avtroppende medlemmer fikk en velfortjent applaus før samlingen ble avsluttet.RUSO er UNOF Rogalands eget kretsorkester. De samler ungdommer fra hele fylket til symfonisk samspill under ledelse av Bastien Riquenbourg.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.