En musikalsk reise til Barentsburg

x min lesetid

Våren 2021 fikk Longyearbyen Symfoniorkester (LSO) reisestøtte fra UNOF for å besøke den russiske bosetningen i Barentsburg. Her holdt viet helgeseminar og konsert konsert for innbyggerne i byen. Konserten ble gjennomført med innslag av dans og sang fra barn og unge fra Barentsburg skole, og ble et svært vellykket arrangement både musikalsk og interkulturelt.Her skriver Tina Dahl fra LSO om hvordan det gikk med turen. Du finner også informasjon om hvordan du kan søke reisestøtte for ditt orkester!I likhet med de fleste har Longyearbyen Symfoniorkester også vært preget av lite reiseaktivitet og få mulighet for samspill med andre barn og unge den siste tiden. Det var derfor en kjærkommen mulighet å motta nasjonal reisestøtte fra UNOF til å gjennomføre en slik tur.Formålet med turen var sammensatt. Hovedsakelig ønsket vi å samle barn og unge fra Longyearbyen og Barentsburg for å utøve musikk i fellesskap. Det var også en fin mulighet for LSOs medlemmer å gjøre noe sosialt sammen etter et år med strenge restriksjoner.

Planlagt i lang tid

Turen hadde vært planlagt lenge. Allerede året før kontaktet vi representanter fra myndighetene i Barentsburg. Formelt gjennomslag om besøk fikk vi først våren 2021, etter at den russiske tolken hos Sysselmesteren opprettet kontakt. Da koronarestriksjonene lettet ble det igjen mulig å få til øvinger og konserter. Da vi også mottok støtte fra UNOF, ble turen endelig et faktum.Tidlig om morgenen lørdag 29. mai var 14 barn og 13 voksne klar til å dra vestover til Barentsburg. LSO er nemlig spesielt på den måten at barn og voksne spiller sammen i samme orkester.Barentsburg ligger 60 km fra Longyearbyen. En reise dit må enten foregå med helikopter, snøscooter eller båt, siden det ikke går vei dit. Det kan være dyrt å transportere både mennesker, musikkutstyr og bagasje til Barentsburg, og det er heller ikke gitt at været spiller på lag. Gunstige priser fra en lokal reiseoperatør og velvillighet fra Sysselmesteren gjorde at transporten likevel gikk over all forventning på flatt hav. Hurtigrutens nye katamaran MS Baard brakte oss kjapt og fint til Barentsburg. Returen foregikk med Sysselmesterens tjenestefartøy Polarsyssel, samt med helikopter for enkelte.Barentsburg ligger vakkert til i Grønnfjorden og huser cirka 450 ukrainere og russere. Til tross for et lite samfunn finnes alle fasiliteter som sykehus, hotell, forskningssenter, kultur- og idrettsbygg, barnehage og skole. Det er allikevel en slående kontrast mellom Longyearbyen og Barentsburg som gjør det tydelig for alle at man nå entrer et lite stykke Russland. Sett fra sjøveien er boligblokkene i betong og den industrielle gruvedriften dominerende for byens inntrykk.

Avreise fra Barentsburg med Sysselmesterens båt Polarsyssel hvor vi vinket adjø til våre nye venner i Barentsburg. Foto: Anne Bjørndal

Norske og russiske sanger

Vel fremme på kai ble musikkutstyret og maten hentet av den lokale transportbussen og kjørt opp til Kulturhuset. Vi andre tok beina fatt og gikk opp den 272 trinns lange trappa til byen. Her fikk vi innlosjert oss på «Pomor Hostel» med god utsikt til fjorden, hvor vi disponerte hele andre etasje med tilhørende kjøkken. Siden programmet var tettpakket bar det rett ned til Kulturhuset, hvor både øving og konsert fant sted. Her møtte vi elever og lærere fra Barentsburg skole. Vi øvde sammen på et fellesnummer, samt flere enkeltbidrag fra de ukrainske og russiske barna.Det var en spent gjeng på begge sider som hadde gledet seg til å møte hverandre og til tross for noen språklige vanskeligheter var stemningen god blant barna. Etter en lang dag med øving ble LSO invitert til skolen hvor elever og lærere viste oss rundt i skolebygget, der dehadde dekket opp med tradisjonelle kaker og te. Her ble både barn og voksne fra Longyearbyen og Barentsburg bedre kjent med hverandre gjennom å lære seg litt norske og russiske gloser og sanger, som skapte både latter og begeistring.På kvelden var det arrangert to spennende håndverksworkshoper for de yngre LSO-deltakerne hvor barna kunne lære hvordan de kunne dekorere tradisjonelle russiske tredukker, såkalte matrjosjkas, eller lage mytiske pomorfigurer av leire.

Et lite stykke Russland

Søndagen var det mer øving, før det var duket for gratis konsert for innbyggerne i Barentsburg. Rundt 100 mennesker møtte opp til den timelange konserten, og det kom også tilreisende fra Longyearbyen på snøscootere. En av våre eksterne instruktører var habil i russisk og ble derfor konferansier, og et viktig bindeledd mellom publikum og historiene knyttet til musikken som ble spilt. For anledningen hadde musikerne i LSO brukt store deler av øvingstiden på to nye russiske melodier: «Katyusha» og «Et lite stykke Russland». Førstnevnte var et fellesnummer med sang fra de russiske og ukrainske barna akkompagnert av musikerne fra LSO. Begge innslagene ble svært godt mottatt hos publikum.Etter stående applaus og ekstranummer ble instrumentene pakket ned, og deltakerne gjorde seg klar til reisen tilbake til Longyearbyen. Det var en sliten, men svært godt fornøyd gjeng som vinket adjø til barna og lærere fra skolen i Barentsburg. En kort, men fantastisk begivenhetsrik helg til Barentsburg har skapt grobunn for nye vennskap, til et sted tett på Longyearbyen, men allikevel så annerledes og langt borte.

Reisestøtte til ditt orkester

UNOFs reisestøtteordning het tidligere Internasjonal støtte. Korona, begrensninger på utenlandsreiser og ønske om å støtte mer miljøvennlige alternativer har gjort at ordningen har blitt åpnet for også å støtte innenlandsreiser.Støtten kan gå både til orkestre og til enkeltmusikere. Man kan få støtte til samarbeidsprosjekter med andre orkestre, eller til å delta på internasjonale orkesterkurs. Mer informasjon om støtteordningen finner du her. Neste søknadsfrist er 15. januar 2022!

Alle deltakerne fra LSO og barna fra Barentsburg mottok stående applaus etter en vellykket konsert for innbyggerne i Barentsburg. Foto: Tina Dahl

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Høydepunktene fra NUSO samlingaHøydepunktene fra NUSO samlinga
Sep 13, 2024
Om drøye tre uker braker det løs i Elbphilarmonie. Her er høydepunktene fra sommerens samling i Bodø.
– Du må ha tre hoder når du spiller orgel– Du må ha tre hoder når du spiller orgel
Aug 1, 2024
For første gang er orgel med som instrument på sommerkurs.
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.