Drømmekonsert på Svalbard

x min lesetid

8. november hadde et av verdens aller nordligste orkestre sin aller første konsert. Longyearbyen symfoniorkester består av 28 musikere i alle aldre under ledelse av dirigent Mathias Gran.Longyearbyen kulturhus var fullstendig utsolgt. Alle de 122 billettene det var tillatt å selge under koronarestriksjonene var borte. Orkesteret spilte et utvalg klassiske stykker og filmmusikk, arrangert for såkalt "arktisk besetning".Med seg hadde de seks musikere fra Dextra: Guro Kleven Hagen som solist på fiolin, i tillegg til Daniel Lyngstad, Anna Sonstad, Caroline Berge Mæhlum, Vilde Alme og Anders Rove.Av konsertprogrammet ble Mozart: Divertimento i Bb-dur og Grieg: Preludium fra Holberg-suiten spilt av gjestemusikerne. Vinteren av Vivaldi ble spilt av gjestemusikerne sammen med strykerne i orkesteret. De øvrige stykkene ble spilt felles. Blant publikum fantes også medlemer av Longyearbyen blandakor, som deltok på et av stykkene.Styreleder Anne Bjørndal er svært fornøyd etter konserten.— Dette var vår første offentlige konsert, og det ble virkelig en drømmekonsert som orkestermedlemmene vil huske lenge!

Oppsøkte begrensninger

Historien om Longyearbyen Symfoniorkester begynte med en oppgave på pedagogikkstudiet på Musikkhøyskolen i Oslo.— Vi hadde et prosjekt der vi skulle ha blanda ensembler. Jeg hadde lyst til å få til følelsen av å spille i symfoniorkester uten at man hadde muligheten til å gjøre det, kanskje fordi man manglet instrumentene i et tradisjonelt orkester. Jeg tenkte at det måtte gjøres et sted der det man ikke hadde mulighet til å fylle på de manglende stemmene med noen ekstra. Da tenkte jeg på Svalbard, forteller dirigent Mathias Gran.— For å oppsøke begrensninger?— Ja, egentlig. Jeg overtolka kanskje oppgaven litt, innrømmer han.Prosjektet ble gjennomført i mars 2019. Men mens Mathias var på Svalbard, passet kulturskolen på å slå klørne i ham.— De trengte jo en dirigent her oppe. Vi hadde først et orkesterprosjekt i regi av kulturskolen. Så viste deg seg å være så mange ressurspersoner til å sitte i styret at vi kunne lage et orkester i frivillig regi etterpå.

På barnas premisser

De siste årene har det ikke vært noe tilbud om samspill for barn i kulturskolen i Longyearbyen. Nå har byen et orkester med 28 musikere. Det skiller seg fra mange andre orkestre ved at både barn og voksne spiller sammen.— Til å begynne med var det ganske få voksne, men så kom det flere etterhvert. Det er både foreldre og folk som selv ikke har spillende barn, forteller styreleder Anne Bjørndal.Til drømmekonserten var det flere som hadde funnet fram instrumenter som hadde blitt stående urørt i mange år.— Noen av barna har kommentert at det er så mange voksne der. Vi må passe på at orkesteret er lagt opp på ungenes premisser, at vi spiller er repertoar som passer dem, og at vi snakker på en måte de forstår.

Besetning i endring

På et lite sted må man jobbe med det man har. Derfor har Longyearbyen både symfoniorkester både strykere, blåsere, to pianister, trommer og gitar, som ikke passer helt sammen med de vanlige stemmene i et tradisjonelt symfoniorkester. Heldigvis har de en dirigent som er glad i å arrangere.— Vi begynner å få en hel del stoff nå. Det forandrer seg alltid litt hva slags besetning vi har, så man må lage noe som kan endres på hele tiden. Samtidig har vi begynt å få en ganske stabil kjerne, så vi kan ta utgangspunt i den stabile kjernebesetningen og bygge ut fra den, forklarer Mathias Gran.

Drømmekonsert

Konserten var støttet av Drømmekonsertmidlene fra Dextra, som forvaltes av De Unges Orkesterforbund. Her kan du lese mer om Drømmekonserter og hvordan ditt orkester kan søke.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.