Bærre lækkert!

x min lesetid

15. oktober avsluttet Norsk Ungdomssymfoniorkester (NUSO) høstsamlingen i Kimen kulturhus i Stjørdal. Omtrent 200 tilskuere opplevde både en urfremføring og orkesterets egen konsertmester som solist.

Konserten startet med å urfremføre Symfoniske Melodier av harpist Solveig Schürmann, som bare er 16 år gammel og selv spiller i orkesteret.


Orkesterets konsertmester, Andreas Alexander Martinsen (18) var solist i Sibelius’ Fiolinkonsert. Sibelius’ Fiolinkonsert har etterhvert blitt en av de mest populære fiolinkonsertene, med helt ulike satser som spenner fra en kjølig innledning til en sprudlende intens avslutning.


Etter pausen fremførte orkesteret Dvořáks 9. symfoni, Fra den nye verden. Dette er kanskje ett av verdens mest spilte klassiske verk, så populært at et opptak av symfonien ble sendt til månen under månelandingen i 1969!

Se bildeserien i saken

Om NUSO:

NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester er et nasjonalt symfoniorkester for musikere mellom 13 og 20 år. Orkesteret eies og drives av De Unges Orkesterforbund.

Musikerne kommer fra hele landet. De velges ut gjennom prøvespill og holder et høyt musikalsk nivå. Repertoaret er sammensatt av sentrale verk innen orkesterlitteraturen, varierte solistverk, samt utfremføringer av nye norske orkesterverk. NUSO arbeider aktivt for å gi unge orkestermusikere musikkopplevelser, bred orkestererfaring, gleder og personlige utfordringer i samspill med andre likesinnede.

Siden oppstarten i 1991 har NUSO gjestet konsertsteder over hele Norge. I 2016 spilte orkesteret på markeringen av Sarpsborgs 1000-årsjubileum. I tillegg har NUSO gjestet orkesterfestivalene i Edinburgh, Kalmar og Barcelona. NUSO har også laget egne TV-programmer for NRK. I 2013 gjestet NUSO den klassiske musikkens vugge, Wien, i forbindelse med orkesterets 25-årsjubileum.

NUSO har samarbeidet med en lang rekke anerkjente solister, dirigenter og komponister. Les mer om orkesterets historikk og tidligere prosjekter.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Treet lever videreTreet lever videre
Nov 17, 2023
Hvordan tar du best vare på instrumentet ditt? Svaret får du her.
– Alt er kulere på kontrabass– Alt er kulere på kontrabass
I helgen kunne du høre et orkester kun med kontrabass. For bare noen år siden var ikke det en selvfølge.
6,5 millioner til korps og orkester6,5 millioner til korps og orkester
Oct 18, 2023
Søndag lanserte kulturminister Lubna Jaffery (Ap) den nye tilskuddsordningen for korps og orkester.
Unge komponister med nye verkUnge komponister med nye verk
Oct 4, 2023
Solveig (16) har komponert et stykke der harpe og tuba får mer plass. 15. oktober urfremføres det i Kimen kulturhus.