Unge solister fra Helgeland

x min lesetid
Søndag 10. mars skjedde det noe helt spesielt i Mosjøen kulturhus. Tre elever ved musikklinja på Mosjøen videregående skole, fikk spille med fullt symfoniorkester i ryggen. Dette for aller første gang.
Foto: Marthe Thu

Innta solist-rollen

–  For å forberede meg måtte jeg øve på å innta rollen som solist. Jeg har aldri spilt med så mange musikere som skal følge meg og mitt tempo før. Det var noe jeg ble litt satt ut av i starten av øvingen, men ble vant med etter hvert, sier Leona Yibrah Nilsen (18).

– Det var veldig spennende og lærerikt å spille med fullt symfoniorkester! Jeg har aldri vært med på noe lignende før, og lærte masse om både samspill og meg selv som musiker gjennom prosessen, fortsetter hun.

Yibrah Nilsen har spilt har spilt altsaxofon i 9 år. Det startet med korpset i Hemnesberget sammen med venner fra klassen. Det var først trompet hun ville starte med, men det var ikke mulig. Da ble saksofon en mulighet.

– Jeg er veldig glad for at det ble sånn! Jeg elsker hvor allsidig instrumentet er og den fine klangen det har, fortsetter hun.

Beholde roen

Foto: Marthe Thu

– Det var vanskelig å få alt i lag med orkesteret, det er et ekstra stressmoment, men det var gøy, forteller Ole Jørgen Røssvoll (17).

Røssvoll har spilt piano i fire år. Han startet først med trombone, før han byttet til piano. Det var gøy å spille melodier alene, sier han. Røssvoll startet på Kulturskolen i Mo i Rana, og er en del av talentutviklingsprogrammet til Universitetet i Tromsø. Røssvoll er også fast deltaker på Toppenkurset.

Foto: Marthe Thu

– For min del var det at jeg måtte bare klare å holde roen, når jeg skulle øve med dem og klare og faktisk tenke på det jeg skulle gjøre og hadde øvd på. Det var sykt spennende og veldig uvant egentlig. Men selvfølgelig veldig artig. Har aldri gjort det før, så var jo noe man måtte venne seg til å gjøre, siden både orkesteret måtte følge deg, men du må jo også av og til følge orkesteret. Men alt i alt veldig lærerikt og artig, sier Elisa Bang Hamnes (17).

Hamnes er også fra Mo i Rana og spiller Bb-klarinett. Hun spiller også i tre korps og er konsertmester i Nordland Janitsjar.

– Jeg startet å spille klarinett når jeg var rundt åtte eller ni år gammel. Mamma spurte om jeg ville prøve meg i korps, der fikk jeg utdelt klarinett og har likt å spille det siden da. Jeg liker virkelig godt å spille klarinett, fordi den gir en glede, fordi jeg føler jeg får det til. Det som jeg liker godt med den er at jeg har mulighet til å spille ganske mye variert, og jeg har et ganske spredt register som gir meg mange morsomme muligheter innenfor musikk.

Årlig begivenhet

Unge solister fra Helgeland har vært en tradisjon i 27 år. Hvert år spiller lokale talentfulle unge musikere sammen med symfoniorkesteret. I år var det altså tre elever på musikklinja ved Mosjøen Videregående Skole som fikk sjansen.

I år ledet dirigent Eline Storheim orkesteret. Storheim er utdannet ved Norges musikkhøgskole, og har dirigert en rekke orkestre, inkludert Oslo Kammerorkester, Oslo Brass band og Manger Musikklag.

 

 

 

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.