Philip tildeles UNG Komponist-stipendet 2021

x min lesetid

Det er en stor glede å kunne presentere Philip Edwards Granly (23) fra Ski som vinner av det aller første UNG Komponist-stipendet.– Jeg kunne virkelig ikke tro det. Morsomt nok regnet jeg med at det bare var en telefonselger som ringte, så jeg må virkelig si humøret mitt snudde da jeg fikk denne utrolige beskjeden, forteller en glad Philip Edwards Granly.– Jeg følte en massiv, stor glede, men brått kom også nerver. Jeg har aldri gjort noe lignende før, så det skal bli skikkelig spennende og nervepirrende å begi seg ut på.

Både klassisk og jazz

Granly beskriver seg selv som en utforskende og nysgjerrig komponist.– Jeg er veldig heldig i at jeg har en bakgrunn fra både klassisk og jazz. Jeg elsker å lytte på alt fra Parker til Sjostakovitsj, fra Brad Mehldau til Schubert. Dette streber jeg alltid etter å få frem i komposisjonene mine. Det vakre fra klassisk, og det swingende fra jazz, skal alt smeltes sammen i en eufori av toner, sier han.

Om stipendordningen

UNG Komponist-stipendet, med en samlet verdi på 60 000,- kroner, deles ut av Korpsnett Norge i samarbeid med Norges musikkhøgskole, De Unges Orkesterforbund, Norsk Komponistforening og Forsvarets musikk, og med støtte fra Sparebankstiftelsen DNBs program for unge utøvere. Det er første året UNG Komponist-stipendet deles ut, og det kommer flere tildelinger i årene framover. Stipendordningen består av følgende elementer:

  • Et stipend på 25 000, - kroner.
  • En mentorordning med en verdi på 25 000, - kroner.
  • Inntil 10 000, - kroner til dekning av utgifter i forbindelse uroppføringen.

Møter kriteriene på en utmerket måte

I kriteriene heter det blant annet at stipendet skal gå til en ung komponist opp til og med 25 år, som holder et høyt nivå tilsvarende det man forventer av en student i komposisjonsfaget ved landets høyere utdanningsinstitusjoner. Philip har studert arrangering og komposisjon ved NTNU i Trondheim og har et årsstudium i jazzkomposisjon ved Norges musikkhøgskole. I tillegg har han en bachelor i utøvende piano ved Jazzlinja på NTNU.

– Det er ingen tvil om at vinneren møter kriteriene på en utmerket måte, fastslår juryleder og musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren. - I brytningen mellom det klassiske uttrykket og jazzen har han allerede kommet et godt stykke på vei som komponist og arrangør, og har fått sine første stykker framført av profesjonelle ensembler. Juryen mener Philip Edwards Granly viser en harmonisk teft, han har formsans og kompleksitet i sine arbeider. Lekent, fengende og kreativt er også ord som passer godt inn når man skal beskrive hans musikk.

Mentorveiledning

Stipendet skal brukes til å skrive et nytt verk for blåsere der standard norsk blåsebesetning (med utgangspunkt i de norske militærorkestrene) er maksimal besetningsstørrelse, og der verket er skrevet med tanke på en besetning på høyt amatør- eller profesjonelt nivå. Stipendiaten vil få tildelt en erfaren mentor/veileder som følger stipendiaten gjennom hele prosessen fram til ferdig resultat.

Årets jury

  • Jan Erik Helleren (Korpsnett Norge / juryens leder)
  • Rune Rebne (Norges musikkhøgskole)
  • Tabita Berglund (Frilans dirigent)
  • Maja Ratkje (Norsk Komponistforening)
  • Terje Winther (De Unges Orkesterforbund)
  • Catherine Ramnefjell Berg (Forsvarets musikk)

Sterkt søkerfelt

Juryleder Helleren legger til at det var et sterkt felt med kandidater til årets stipend.

– Granly får UNG Komponist-stipendet i sterk konkurranse med flere andre svært gode kandidater. Det var gledelig stort spenn i kunstnerisk uttrykk og stil blant kandidatene. Jeg er ganske sikker på at flere av dem vil nå langt i tiden framover.

Vi gratulerer Philip Edwards Granly med stipendet og ser fram til samarbeidet i tiden framover.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.
Unge solister fra HelgelandUnge solister fra Helgeland
Mar 17, 2024
Drømmen om symfoniorkester har fulgt dem lenge. Sist helg ble den oppfylt.
Mini-høner og nye vennerMini-høner og nye venner
Mar 11, 2024
Nå kan du melde deg på sommerskole. Vi har pratet med fire som skal.