Orkesteraktiviteter for barn og unge - tydelige ordninger!

x min lesetid

Dette brevet ble sendt til stortingspolitikere og kultur- og likestillingsminister Abid Raja av Mette Mesna i Norsk Suzukiforbund.Vi nærmer oss den andre pandemisommeren. Vi som driver med orkesteraktiviteter for barn og unge står overfor en dobbel usikkerhet.For det første vet vi ikke hvordan smittesituasjonen kommer til å være, om det vil være ansvarlig, eller lovlig, å gjennomføre et arrangement, og hvordan det i tilfelle må gjøres. Dette skjønner vi at det er vanskelig for myndighetene å si noe sikkert om.

Vi vet ikke hva som skjer

Derfor er det ekstra fortvilende at de ikke har gjort mer med den andre store usikkerheten: hvilke økonomiske konsekvenser får det om noe må avlyses? Dette kan jo faktisk politikerne gjøre noe med. Likevel vet vi fremdeles ikke hvilke støtte- eller stimuleringsordninger som finnes for frivilligheten fra midten av juni, når de fleste sommermusikkskolene, kursene og sommerleirene er. Vi vet ikke når vi kan søke på dem, eller hva vi kan regne med å få.Vi sitter med et stort risiko og må bestemme oss innen kort tid om vi i det hele tatt kan arrangere sommerkurs i år. Vi har tilleggskostnader i forbindelse med arrangementet vårt i år. Vi må ha flere lærere for å unngå for store grupper! Vi må ha vakter til å passe på at alle overholder smittevernsreglene! Vi må kjøpe inn Antibac, gummihansker, munnbind og smittevernsdrakter! Vi må ha ekstra møter med overnattingssted for å ivareta smittevern! Alt dette koster oss mye penger.Med andre ord må frivillige orkestre, korps, kor og musikklag selv bære hele risikoen for restriksjoner politikerne måtte vedta. Og vi har ikke mye penger og jobber mye på dugnad. Vi er opptatt av å lage aktiviteter som er inkluderende, og strekker oss så langt vi kan for å holde prisene på et nivå som ikke ekskluderer. Vi har ikke mye å gå på.

Gi oss tydelige ordninger, nå

Med en slik usikkerhet er det mange som har valgt å nedskalere eller ikke gjennomføre aktiviteter i sommer. Norsk Suzukiforbund har per dags dato 130 påmeldte deltagere i alderen 1 til 20 år, som spiller strykeinstrumenter, til sitt sommerkurs 18. juni - 22. juni 2021 på Geilo. Vi var heldig og fikk arrangert sommerkurs i fjor sommer. Vi så hvor sultefôret barna var etter å spille og å være sammen. De hadde da bare spilt sammen digitalt i 6 uker. Nå er vi i den situasjon at de har hatt nesten bare digitale timer siden mars 2020. De trenger å møtes for å musisere sammen. Det er ikke er mulig med samspill på digitale plattformer!Det er synd. Ikke minst fordi vi vet at det siste året med pandemi har vært psykisk hardt for mange unge. Å delta i aktiviteter man liker sammen med andre er dermed også viktig i et folkehelseperspektiv. Vi vil veldig gjerne arrangere sommerkurs i år også!Regjeringen kan hjelpe oss med dette: Vær så snill, gi oss tydelige ordninger, nå! Vi har ikke tid til å vente til sommeren allerede er i gang!

Les mer

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.