Endelig kan hele orkesteret spille sammen

x min lesetid

– Vi hadde vår første tuttiøvelse mandag 7. februar. Medlemmene ble tatt imot med ballonger og twist. Stemningen var svært god og mange trakk et lettelsens sukk over å endelig kunne spille sammen igjen! forteller Eva Rupali Graven i Oslo symfoniorkester.2. februar opphevet regjeringen de nasjonale anbefalingene for fritidsaktiviteter og musikkøvelser. Nå kan hele ensemblet øve sammen igjen, uten ekstra avstand eller gruppeinndeling. 12. februar ble de aller fleste smitteverntiltakene opphevet, som inkluderer også anbefaling om å holde én meters avstand. Dermed er det ingen krav eller anbefalinger knyttet, og musikkensembler kan nå øve som før pandemien.

Sammen igjen

For Oslo symfoniorkester har perioden med smittevernstiltak betydd redusert aktivitet. Det har vært umulig for hele orkesteret å spille sammen.Orkesteret gjennomførte to prosjekter i fjor høst med redusert besetning. Når orkesteret samles nå, er det første gang på snart to år at orkesteret har kunnet spille tutti.– Stemningen på den ene øvelsen vi har hatt var svært god. Mange lykkelige fjes og god stemning! sier Graver.

Uten øving, ingen Tsjaikovskij

Nå øver orkesteret fram mot symfonikonsert i Nordstrand kirke 26. mars, der blant annet Sjostakovitsj og Tsjaikovskijs 4. symfoni står på programmet. Det var lenge uklart om konserten kunne gjennomføres som planlagt.– Hadde vi mistet enda en øvelse måtte vi ha endret program, da vi trenger øvetid til krevende verk, sier Graver.Utover våren skal orkesteret spille i Universitetets Aula i anledning Oslo håndverker sangforenings 175 årsjubileum, ved Karpedammen 17. mai og en felleskonsert med Kongsberg kulturskole i Kongsberg musikkteater 12. juni.

Veileder for smittevern

Selv om smittevernstiltakene er opphevet, er ikke pandemien over. Det er mye smitte i samfunnet, og vil være det en god stund. Innad i ensemblene kan det være forskjellige holdninger til om det er greit å øve nå eller ikke, og hvordan man skal forholde seg til smittevern.Norsk musikkråds veileder om smittevern for musikkøvelser kan hjelpe til å navigere i dette landskapet. Veilederen er oppdatert i henhold til de siste bestemmelsene.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Norges største orkesterNorges største orkester
Over 200 barn og unge i Stavanger Konserthus.
– Det var nesten litt uvirkelig at Dronningen faktisk var der– Det var nesten litt uvirkelig at Dronningen faktisk var der
Jan 28, 2024
Urfremføring, trær som drømmer og storfint besøk.
Pangstart for OrkesteråretPangstart for Orkesteråret
Jan 8, 2024
I fjor startet tre 11-åringer opp Piccolino Orchestra. I helgen var deres aller første konsert.
Treet lever videreTreet lever videre
Nov 17, 2023
Hvordan tar du best vare på instrumentet ditt? Svaret får du her.