– Det var nesten litt uvirkelig at Dronningen faktisk var der

x min lesetid
Lørdag 27. januar åpnet feiringen av Orkesteråret. På scenen i Oslo Konserthus spilte Nor59, Vestre Aker Strykeorkester, og blokkfløytistene fra St. Sunniva og Uranienborg, sammen med Oslo-filharmonien. For mange var dette første gang.
– Alle syntes det var gøy å spille med et profesjonelt symfoniorkester i konserthuset foran så mange folk, og jeg tror alle kunne tenke seg en jobb innenfor klassisk musikk i fremtiden, sier Vemund Bertin Tønnessen (15). Han spiller fiolin i Nor59.

Møtte Dronningen

Noen av musikerne var også så heldige å få møte Dronningen.
– Det var jo selvfølgelig litt gøy å få hilst på Dronningen. Det er liksom ikke noe man får gjort hver dag, sier Tønnesen.

– Det var nesten litt uvirkelig at dronningen faktisk var der. Hun har jo besøkt orkesteret vårt før, men da var jeg så vidt 4 år gammel. Hun var veldig hyggelig, og det er noe jeg kommer til å huske, sier Isaac Garcia-Reymert (14).

– Vi snakket om hvordan det var å spille med Oslo Filharmonien, og jeg svarte at det er gøy å spille med flinke blåsere. Vi stilte hverandre noen fine spørsmål. Vi snakket om kommende prosjekter og om målene i spillingen! sier Garcia-Reymert

Foto: John-Halvdan Olsen-Halvorsen / Oslo-filharmonien

 

Urfremføring

 Åpningskonserten var også arenaen for urpremieren av Orkesterårets offisielle kjenningsmelodi, "Festivity," komponert av Ingebjørg Vilhelmsen.
– Det var veldig stort for meg å høre urfremføringen i Oslo Konserthus av et så gigantisk orkester! Det er en rar følelse å tenke på hvor mye tid som har blitt lagt ned i innøvingen, fra så mange musikanter. Jeg synes fremføringen var utrolig imponerende, spesielt med tanke på aspirantene som var med! sier Vilhelmsen
 
Da Vilhelmsen skrev verket “Festivity”var det viktig at alle kunne få det til.
 
– Prosessen med å skrive Festivity var både utfordrende og morsom. Det er mange hensyn å ta i et stykke som skal spilles av «alle», fra absolutte nybegynnere, til profesjonelle orkestre. Jeg ønsket å lage noe som var enkelt å spille, men likevel ikke høres simpelt ut. Stemningen skulle være storslått og festlig, og jeg trives heldigvis veldig godt med å skrive sånn type musikk. Så jeg hadde hele tiden åpningskonserten i tankene, og de følelsene som forbindes med å feire, forklarer Vilhelmsen.

 

– Det er utrolig stas at så mange mennesker både spiller og hører musikken min, og jeg gleder meg til å følge med så godt jeg kan på hvor og når det blir spilt. Jeg er veldig glad for at UNOF ønsket å bestille dette verket, av akkurat meg. Og jeg føler meg heldig som har fått denne muligheten! avslutter Vilhelmsen.
 

Prøve instrumenter

Formiddagen ble fylt med latter og kreativitet under Familiedagen. I regi av Oslo-filharmonien og De Unges Orkesterforbund i Oslo Konserthus, fikk barn sjansen til å utforske ulike musikkinstrumenter, dirigere ensembler og til og med komponere sin egen musikk.
 
Medlemsorkestre i UNOF hjalp også til hele dagen. Det var deltakere fra Marienlyst og Ullevål Småstrykere, Ski Suzukiforening, Norsk Kontrabassklubb, Suzukifiolinistene, Norsk Suzukiforening kammerorkester og Den tyske skoles orkester.
Foto: John-Halvdan Olsen-Halvorsen / Oslo-filharmonien

Musikalsk eventyr

 

Et av høydepunktene var forestillingen "Eventyrskogen," et musikalsk eventyr som tok publikum med på reisen til trær som drømmer om å bli musikkinstrumenter. En magisk opplevelse som appellerte til både barn og voksne. 
John-Halvdan Olsen-Halvorsen / Oslo-filharmonien
Sigrid Bonde Tusvik, tidligere bratsjist i Nordstrand Ungdomssymfoniorkester, ledet publikum gjennom en kveld fylt med storslagne melodier, filmmusikk, quiz og øyeblikk som ga gåsehud. Med seg hadde hun Signe Stensaker og Inger-Eline Katla Botilsrud. De er ambassadører for Orkesteråret.

 

Faktaboks:

  • Orkesteråret markerer UNOF sitt 50 års jubileum
  • Det er et år fylt med orkester-arrangement over hele landet
  • Musikkelskere fra Longyearbyen til Kristiansand deltar, samt noen av NASOL sine orkester.
  • UNOF har 175 barne- og ungdomsorkestre
  • Ca 5400 medlemmer
  • Medlemmene er fra 2-26 år
  • Meld på arrangementet ditt her
  • Lyst til å spille i orkester? Finn ditt lokale orkester her

 

 

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Bruker VR-briller før konsertBruker VR-briller før konsert
Jun 12, 2024
Norsk og tysk orkester håndplukket til forskningsprosjekt.
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.