Bruker VR-briller før konsert

x min lesetid

Den første uka i august skal 120 ungdommer fra to nasjoner møtes til en stor samling i Bodø. I løpet av én uke skal NUSO- Norsk Ungdomssymfoniorkester og Landesjugendorchester (LJO) fra Hamburg øve inn et stort repertoar. Dette blir en konsert på Nordland Musikkfestuke. En helt vanlig samling, kanskje?

 

Det kan ligne på en vanlig NUSO-samling, men ikke helt. Det er både et Erasmus-støttet internasjonalt prosjekt og et rekordstort symfoniorkester. I tillegg til å spille sammen har også orkestrene NUSO og LJO  invitert inn den Østerriske foreningen for musikerhelse til et forskningsprosjekt. Prosjektet heter "The Future of Youth Orchestra".

 

Musikerne skal blant annet få hodebånd og pulsklokker for å måle stress, gjennomføre fysiske øvelser, se på spillestil for å unngå skader, måle lydnivå og få anbefalt hørselsbeskyttelse.

 

Kan du bruke VR-briller til å forberede deg før konsert?

 

Et annet element er å bruke VR-briller for å forberede seg til konserten i Elbphilharmonie 5. oktober i Hamburg. Før konserten har de to orkestrene kun to til tre aktive prøvedager.

– Det er fint å ta inn det rommet man skal være i. For selve konsertdagen er det mye mennesker, stressende prøvetid, kanskje mye annet som tar fokus enn å stå og spille i rommet. En slags førtrening, sier Mathias Gran, produsent for NUSO og musikkonsulent i UNOF.

– Det er en helt ny måte å forberede seg på. Jeg er spent på hvordan det skal påvirke de som skal spille og håpe det kan bidra til noe positivt, avslutter han.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Når orkester blir korpsNår orkester blir korps
May 16, 2024
En gang i året skjer det noe helt spesielt med Tøyen orkester.
Ved siden av KORKVed siden av KORK
Apr 24, 2024
Da 30 unge strålte med Kringkastingsorkesteret.
– Den er gøy og litt vanskelig– Den er gøy og litt vanskelig
Apr 20, 2024
Eksklusiv premiere på musikkvideo.
Unge solister fra HelgelandUnge solister fra Helgeland
Mar 17, 2024
Drømmen om symfoniorkester har fulgt dem lenge. Sist helg ble den oppfylt.