– Alt er kulere på kontrabass

Endre Marsdal Falkum (6) har spilt kontrabass i ett år. I helgen spilte han i orkester med godt over 30 kontrabasser på Voksenåsen i Oslo. Les intervjuet med Endre på vår Instagram-serie "Orkesterliv".

– To ganger i året stjeler vi bassistene til alle orkesterne i byen og rundt omkring, sier Erlend Skei i Norsk Kontrabassklubb.

Med seg hadde de Dextra-musikerne Kenneth Ryland og Håkon Thelin. Instruktører var Aslaug Marie Holgersen, Ane Elise Lassen, Sigurd Hole, Einar Bergem og Erlend Skei. Sigurd Hole hadde også komponert et verk til anledningen.

Instrumenter i fokus

Siden 2016 har kontrabass vært en del av Instrumenter i Fokus. Det manglet kontrabasser over alt. Få tok høyere utdannelse i kontrabass, det manglet lærere og instrumenter.

– Kanskje du alltid drømte om å spille kontrabass, men det var aldri et instrument å spille på. Og det var heller ikke et instrument å vise frem. Har du ikke et instrument, så får du ikke rekruttert heller, sier Skei.

– Kontrabass er et stort instrument og det er ikke alltid en får fraktet det med seg. Da trenger du å vite at det er gode instrumenter å spille på dit du kommer i orkester , eller at du har en som står hjemme, og da trenger vi penger. Når vi ildsjeler får penger, så skjer det ting, sier Einar Bergem.

– I år har vi ny rekord med antall påmeldte, nærmere 40 stk. Men det har ikke vært en selvfølge. Vi vokser, og det må vi takke Sparebankstiftelsen DnB for, de har gitt oss støtte. UNOF har også gitt oss støtte og vi får låne Dextra-musikere som kommer hit til oss, det er flott, sier Erlend Skei.

En av Dextra-musikerne er Håkon Thelin.

– Jeg synes det er skikkelig fint å se så mange små ha glede av kontrabass. Det er veldig hyggelig å være her, sier Thelin.

– Vi må vel bare si som Endre, at alt er kulere på kontrabass, avslutter Erlend Skei i Norsk Kontrabassklubb.

Lese mer?

Hold deg oppdatert på orkesterverdenen.

Vis alle
Norges største orkesterNorges største orkester
Over 200 barn og unge i Stavanger Konserthus.
– Det var nesten litt uvirkelig at Dronningen faktisk var der– Det var nesten litt uvirkelig at Dronningen faktisk var der
Jan 28, 2024
Urfremføring, trær som drømmer og storfint besøk.
Pangstart for OrkesteråretPangstart for Orkesteråret
Jan 8, 2024
I fjor startet tre 11-åringer opp Piccolino Orchestra. I helgen var deres aller første konsert.
Treet lever videreTreet lever videre
Nov 17, 2023
Hvordan tar du best vare på instrumentet ditt? Svaret får du her.